LED-verlichting voor bedrijfshallen

Veel bedrijven moeten de transitie van TL naar LED-verlichting nog maken. Vanwege de wettelijke uitfasering van TL-lichtbronnen en de gestegen kosten voor energie is de urgentie om dit op korte termijn te realiseren toegenomen.

In veel gevallen is de investering in nieuwe LED-verlichting al binnen 3 jaar terugverdiend. Het is dus interessant om naar uw situatie te kijken, hoeveel u jaarlijks kunt besparen en hoe snel u uw investering in nieuwe LED-verlichting heeft terugverdiend.

TL-lichtbronnen straks niet meer beschikbaar

Ondanks dat LED-verlichting de standaard is geworden voor het verlichten van bedrijfshallen, is er nog een grote omslag te maken bij bestaande bedrijfsgebouwen. Op veel plekken brandt nog oude TL-verlichting die binnen enkele jaren moet worden vervangen.

TL-lichtbronnen mogen vanaf september 2023 niet meer geïmporteerd of geproduceerd worden en zijn daardoor straks niet meer verkrijgbaar. Tijd dus om te schakelen naar LED-verlichting in uw bedrijfspand. 

 

Verdien binnen 3 jaar uw investering terug* 

Of bel 073 641 2622

Kies nu voor energiezuinige LED-verlichting

Gaat u TL-verlichting vervangen? Pak het goed aan, u kunt uw investering in veel gevallen binnen 3 jaar terugverdienen. Na drie jaar bent u dus echt aan het besparen.

Hoe dat werkt? Wij rekenen het vrijblijvend voor u uit met een TCO berekening. Met deze berekening heeft u inzicht in de “Total Cost of Ownership”.

Wat kost de verlichting u nu echt gedurende de levensduur van de verlichting en wat gaat u jaarlijks besparen met de nieuwe LED-verlichting?

Vaak wordt te veel gekeken naar de initiële investering voor nieuwe LED-armaturen. Terwijl de aanschaf van de LED-armaturen over de gehele levensduur slechts circa 20% van de kosten voor haar rekening neemt.

Andere aspecten zijn de totale levensduur van de industriële LED-verlichting, het energieverbruik en de LB-waarde.

Is retrofit met een LED-lichtbron een mogelijkheid?

Het retrofitten van armaturen met LED-tubes is wat ons betreft in de basis geen optie:

 • Of de energiebesparing is beperkt vanwege de techniek in het onaangepaste armatuur.
 • Of het armatuur verliest de CE-markering wanneer u aanpassingen doet in het armatuur.
  Zonder CE-markering van het armatuur bestaat het risico dat u bij brand niet meer (goed) verzekerd bent en uw verzekering niet uitkeert.

Verdien uw investering in LED snel terug

Binnen 3 jaar de investering terugverdienen door uw TL-verlichting te vervangen. Dit klinkt snel en dat is het ook. We praten dan over de aanschaf en de installatiekosten van de LED-armaturen.

Met de TCO- berekening voor uw bedrijfshal verlichting geven wij inzicht in wat u gaat besparen

Hoe komt het dat de investering in nieuwe industriële verlichting voor een bedrijfshal zo snel is terug te verdienen? Dit ligt voornamelijk aan de energiebesparing. Daarnaast is door gestegen elektriciteitsprijzen de terugverdientijd aanzienlijk verkort.

Ga maar na: een TL-lichtbron vraagt zo’n 58watt (+7W voor het voorschakelapparaat), een LED-lichtbron 22 watt. Hierdoor bespaart u dus al gauw circa 65% op uw elektriciteitsrekening.

Let op LB-normering voor verlichting

Hoe lang uw nieuwe verlichting meegaat hangt o.a. af van de LB-normering van de nieuwe LED-armaturen.

De LB-waarde is een normering waarmee u de verwachte lichtopbrengst kunt vergelijken.

 • De L-waarde staat voor de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst na de door de fabrikant opgegeven branduren.
 • De B-waarde staat voor het verwachte percentage LED’s met minder lichtopbrengst dan bij de L-waarde aangegeven.

Een voorbeeld: De Fellowlight NOVA lineaire lijnverlichting heeft een LB-waarde van L90B10. Dit betekent dat na 51.000 branduren er slechts 10% lichtopbrengst verlies is. Zo heeft u met deze lichtoplossing veel langer het gewenste lichtniveau, dan met armaturen met een lagere LB-waarde.  Met andere woorden: de verlichting in een bedrijfshal / loods hoeft minder gauw weer vervangen te worden. Uw investering wordt dus nog duurzamer.

Kortom; let niet alleen op de initiële aanschafkosten en installatiekosten voor de nieuwe LED-verlichting. Maar kijk daarnaast naar de specificaties van de armaturen, zoals de LB-waarde en garantie. U bent uiteindelijk veel voordeliger uit.

van tl omschakelen naar led verlichting

Zorg voor een goed lichtplan 

Fluorescentie-lampen / TL-lichtbronnen hebben een andere techniek en geven een compleet ander lichtbeeld dan LED-verlichting. Wilt u besparen op nieuwe armaturen voor uw bedrijfshal, laat dan een goed lichtplan maken. Zo worden in de bedrijfsruimte de LED-armaturen optimaal geplaatst. Door de hogere lumen opbrengst van LED-armaturen betekent dit vaak dat er minder nieuwe armaturen nodig zijn, wat ervoor zorgt dat u zo scherp mogelijk investeert.

Bij het maken van een lichtplan voor nieuwe LED-verlichting in bedrijfshallen wordt ook gekeken naar specifieke randvoorwaarden. Zoals:

 • de gewenste kleurweergave
 • stof- & vochtbestendigheid
 • slagvastheid van de armaturen
 • bijdrage aan optimale werkomgeving & productiviteit
 • lichtkleur die overeenkomt met daglicht (5700 Kelvin).
 • voorkomen schaduwwerking.
 • voorkomen dat medewerkers verblind worden
 • armaturen met een optimale warmtehuishouding
 • een gelijkmatig lichtbeeld. 
 

Onze lichtspecialisten stellen een lichtplan op voor de beste kwaliteit, lichtopbrengst en houden rekening met uw aanvullende wensen. Daarbij werken we merkonafhankelijk, waardoor wij de best mogelijke lichtoplossing kunnen bieden tegen de laagst mogelijke investering.

Installatie van nieuwe LED-verlichting

Naast het maken van een lichtplan en het selecteren van de beste armaturen voor uw installatie, ondersteunen wij ook bij het laten installeren van de industriële LED-verlichting. Hiervoor werken wij samen met gespecialiseerde installateurs die snel en vakkundig de bedrijfsverlichting plaatsen.

Heeft u een eigen technische dienst of een huisinstallateur voor het remplaceren van de verlichting. Dan staan wij natuurlijk ook voor hen klaar om de technische aspecten door te spreken, zodat het in de uitvoering soepel verloopt.

Weten wat voor uw situatie de beste invulling is? Vul het contactformulier in of bel 073 641 2622.

De juiste keuzes maken?

Een greep uit onze eerdere verlichtingsprojecten

Zij gingen u voor