LED-verlichting parkeergarages

Energiebesparing, veiligheid, goed zicht, robuuste verlichting, slimme aansturing. Het zijn aspecten die van belang zijn voor goede LED-verlichting in parkeergarages. Zeker in parkeergarages heeft  verlichting meer functies dan enkel verlichten. 

De overstap naar LED-verlichting in parkeergarages geeft, ten opzichte van conventionele verlichting, een grote energiebesparing. Dit vertaalt zich grofweg in een energiebesparing van zo’n 70%. In combinatie met smart sensors kan dit oplopen tot 90% besparing op energie.

Draadloze slimme sensoren

In delen van de parkeergarage waar geen activiteit is, hoeft de verlichting ook niet voluit te branden. Een minimaal lichtniveau, bijvoorbeeld 20%, is nodig om voldoende licht te bieden voor een overzichtelijke en veilige situatie in de parkeergarage. Slimme sensoren nemen beweging – op afstand – waar en schakelen dan meteen voluit naar vol vermogen.

Aangezien verlichting – ook met LED – een aanzienlijke kostenpost is binnen de exploitatie van parkeergarages, is het toepassen van een lichtmanagementsysteem zeer interessant vanuit het oogpunt van kostenbesparing.

Energie besparen met LED?

Of bel 073 641 2622

Licht plan & lichtberekening voor parkeergarages

Voldoende licht op de juiste plekken, op een slimme manier aangestuurd, wordt uitgedacht in een lichtplan. Op basis van de tekeningen, inmeten op locatie en eisen & wensen vanuit de opdrachtgever, wordt een lichtplan opgesteld voor de optimale lichtsituatie. Dit biedt de basis voor berekening van de investering en de ROI-berekening. Met de ROI-berekening worden alle relevante facetten meegenomen om het rendement op de investering in kaart te brengen. 

Snel en gemakkelijk installeren

Bij de inventarisatie in de parkeergarage kijken we naar de bekabeling en aansluitpunten voor de installatie, om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Bijvoorbeeld af fabriek met een bepaalde lengte kabel. Zo kan de installateur snel monteren en installeren.

Waterdichte armaturen die tegen een stootje kunnen

In parkeergarages kan het zeer vochtig worden. Neerslag die op de auto mee naar binnen wordt gereden of stijgend grondwater. Zaak dus dat de verlichting waterbestendig is.
Qua armaturen kiezen wij daarvoor altijd armaturen met een waarde van IP65 of hoger. Dit combineren we met slagvaste armaturen met een waarde IK09 (slag met een 5-kg-hamer op 20 cm afstand) of hoger. Zo bent u verzekerd van solide verlichting die lang meegaat. 

Verlichtingssterkte

Qua verlichtingsniveau geldt vanuit NEN 12464-1 dat binnen parkeervakken, de rijstroken en de in- en uitritten (’s nachts) een lux niveau op vloerhoogte van 75 lux moet worden behaald. Overdag geldt bij in- en uitritten 300 lux op vloerhoogte om de overgang van daglicht naar de parkeergarage comfortabel te maken en de ogen tijd te geven om te adapteren aan het lichtniveau.

Op plekken van handeling, denk aan een trappenhuis of betaalautomaat, is vanzelfsprekend voldoende licht nodig. Hier wordt uitgegaan van 100-300 LUX, Dergelijke plekken in de parkeergarage worden ook wel circulatiezones genoemd. In dergelijke zones kun je middels armatuurkeuze inspelen op de sfeer en architectonische stijl van de garage.

Voor een prettige overgang in verlichtingssterke is de eis dat de gelijkmatigheid (Emin/Egem) minimaal >0,5  dient te zijn. 

Noodverlichting in parkeergarages

Ook de vereiste noodverlichting wordt binnen een het lichtplan voor de parkeergarage opgenomen. Hierbij worden de looproutes in het geval van een noodsituatie uitgelicht om duidelijk aan te geven waar de nooduitgangen zich bevinden.

Het is ook mogelijk om LED-armaturen te voorzien van een noodverlichtingsmodule. 

Kom in contact

Meer weten? Advies nodig? Wij maken een duidelijk en doordacht plan voor een optimale lichtsituatie en een duurzame investering. Contact onze lichtspecialisten.

De juiste keuzes maken?