Industriële LED-verlichting
Het aanbod aan industriële LED-verlichting is groot. Sta je voor een investering in LED-verlichting? Dan wil je het zo goed mogelijk doen.
Maar waar moet je nu zoal op letten om voor jouw situatie de beste keuze te maken? Voor een goede lichtkwaliteit, maar ook om de scherpste investering te doen. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.
Voor welke toepassing de verlichting ingezet?
De eisen die gesteld worden aan verlichting verschillen per toepassing. Is er sprake van een vochtige of stoffige omgeving (IP-waarde), reiniging met agressieve middelen, extreme temperaturen of moet het armatuur tegen een stootje kunnen (slagvastheid uitgedrukt in IK-waarde). Dit zijn zaken die wij in kaart brengen om een optimale armatuurkeuze te kunnen maken.
Bovenstaande situaties vind je vaak bij voedselproductie, metaalbewerking, koel- & vrieshuizen e.d. In bedrijfshallen of werkplaatsen gelden vaak niet echt aanvullende eisen.
Naast de toepassing kijken we ook naar een het type armatuur. Vaak wordt binnen industriële omgevingen lijnverlichting ingezet. Heb je met een grote hoogte in het pand te maken, dan kun je ook denken aan high-bays. Of floodlights voor bepaalde situaties. Wat je nodig hebt voor de meest optimale lichtsituatie werken we uit in een lichtplan.
Een industrieel lichtplan is nodig
Met een lichtplan kijk je hoe je het beste resultaat kan behalen binnen de situatie.
Daarbij wordt gekeken naar zaken zoals de benodigde lichtsterkte, geldende industriële normen, kleurtemperatuur (Kelvin), kleurweergave (CRI) de gelijkmatigheid van de verlichting (niet teveel verschil in lichtsterke) en de verblindingsfactor (UGR-waarde). Belangrijke zaken om tot een optimale lichtsituatie te komen.
Werk je bijvoorbeeld in een magazijn, dan wil je bij het omhoog kijken naar een stellage niet verblind worden door een lichtbron.
Met een goed lichtplan voor industriële verlichting kijk je naar aspecten die het succes en het comfort in de dagelijkse praktijk bepalen.
Levensduur & verval van de verlichting
Hoelang verlichting meegaat hangt voor een groot deel af van de LB-waarde van de verlichting. De L geeft aan hoeveel % van de initiële lichtopbrengst na een aantal branduren behouden blijft.
Bijvoorbeeld 90% bij 50.000 branduren. De B-waarde geeft het % leds aan waarvan de lichtopbrengst minder is dan de bij L opgegeven waarde.
Er zit dus een wezenlijk verschil tussen een lichtbron met L70B50 en L90B10. Dit vertaalt zich enerzijds in een constantere en betere lichtkwaliteit. Maar ook wanneer je weer voor de volgende investering in industriële LED-verlichting staat staat.
Afhankelijk van het aantal branduren per jaar kan dit betekenen dat de verlichting met de betere LB-waarden enkele jaren langer mee kan gaan. De eventuele meerkosten voor de betere kwaliteit verlichting zijn dan verwaarloosbaar.
Kijk daarom bij het kiezen van industriële verlichting niet alleen naar de initiële investering, energiebesparing en terugverdientijd. Maar kijk vooral naar de TCO/ROI op de installatie en hoe lang deze meegaat.
Ga je TL-vervangen door LED?
Ga je de bestaande TL-verlichting vervangen door LED? Dan ga je met compleet nieuwe LED-armaturen veel energie besparen.
Het is vaak interessant om eens uit te laten rekenen wat je nu precies bespaart. Onze lichtspecialisten doen dat vrijblijvend voor je.
Bij de overstap van TL naar LED heb je een paar opties.
- Een daarvan is het retrofitten van het armatuur of met behulp van een LED-retrofit tube. Retrofitten is iets dat wij niet adviseren.
Dit omdat je niet de maximale energiebesparing realiseert (onder andere van toepassing wanneer het voorschakelapparaat nog gebruikt wordt), de tubes meestal maar enkele jaren meegaan en je geen optimaal lichtbeeld krijgt. Ook kun je de CE-markering op het armatuur verliezen wat consequenties kan hebben voor je verzekering.
- Daarnaast kun je bij het vervangen kiezen voor één-op-één vervanging van bestaande TL-armaturen met LED-armaturen. Of dit wenselijk is hangt onder andere af van de technische installatie en het verwachte lichtbeeld.
- Een andere optie is om de oude lichtsituatie los te laten en te kiezen voor geheel nieuwe invulling aan de verlichting.
Dit geeft het mooiste lichtbeeld en je hoeft vaak minder armaturen te plaatsen dan bij één-op-één vervanging. Zeker wanneer bekabeling aan vervanging toe is, is het aantrekkelijk om de lichtsituatie optimaal in te richten.
Doe het in één keer goed
De industriële verlichting vervang je niet iedere dag. Daarom is het belangrijk om het in één keer goed te doen voor de beste uitkomt en een scherpe investering.
Benieuwd wat voor jouw situatie goede opties zijn? Praat eens vrijblijvend met één van onze lichtspecialisten.