Nieuws

‘In 3 stappen naar een duurzaam kantoor’

Minimaal energielabel C vanaf 2023

Om duurzaamheid kan je niet meer heen. Onze kleding wordt duurzamer, we eten duurzamer en wonen steeds duurzamer.
Na maanden thuis te hebben gewerkt, gaan veel medewerkers weer naar kantoor en ervaren kantoorgebouwen die gedateerd, monotoon en weinig inspiratie geven. Duuzaamheidsmaatregelen kunnen werknemers gelukkiger en dus ook productiever maken. Wat uiteindelijk flinke besparing kan opleveren. Toe aan veranderingen?! Hier lees je in drie stappen hoe een groen kantoor te realiseren is.

Stap 1 – Een haalbaar plan opstellen
• Welke doelen wil je bereiken en is het budget toereikend?
• Is er sprake van een tijdelijke verhuizing of moeten medewerkers hun werk kunnen voortzetten.
Afhankelijk van deze factoren kan er bepaald worden of er meerder zaken tegelijk kunnen worden aangepast, of is het slimmer om op één maatregel te richten? Zo kan de installatie van LED-verlichting een cruciale eerste stap naar een groener kantoor zijn. Een relatief kleine operatie met een grote impact.

Stap 2 – Check de haalbaarheid van het plan
• Neem contact op met uitvoerders, zijn de maatregelen binnen het budget uit te voeren en is het plan realistisch is?
• Controleer of je recht hebt op subsidie. Bij investering in LED-armaturen kan je in aanmerking komen voor de EIA-subsidie.

Stap 3 – Transparantie van het plan
• Betrek de partners, specialisten maar ook de medewerkers zodat ieder zich medeverantwoordelijk voelt.
• Plan tussentijdse overlegmomenten zodat alle partijen continu op de hoogte zijn.
• Ga je investeren in LED-verlichting? Werk dan samen met een lichtspecialist. Zij houden zich bezig met de verschillende aspecten, zoals de functie van de ruimte en de voorschriften. De keuze in armatuur kan ook meteen bepalend zijn voor meerdere factoren, als de akoestiek of sfeer in de ruimte. Wat samen leidt tot een energiezuinig en interessant kantoor.

De investeringen kan je al snel terugverdienen, de kans is groot dat de sfeer op de werkplek verbeterd en medewerkers beter gaan presteren. Belangrijk voor nu en de toekomst is dat de ecologische voetafdruk van je kantooractiviteiten flink kan afnemen. Vanaf 2023 verwacht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat ieder kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C heeft. Met betrekking tot de verlichting kunnen we daarbij helpen.

×

Hallo!

Klik op de naam van de collega om een Whatsapp bericht te versturen.

× Stuur een app